Skolan och friskolan

Inlagd: 3 december, 2012 av Rolf

Låt skolan och friskolorna tjäna pengar

En tänkvärd krönika skriven av Pernilla Ohlin som vi uppmärksammar. Tjäna pengar är ok men under vilka villkor är det rätt att tjäna pengar? Och varför går den kommunala skolan back och friskolan med vinst?

Får man tjäna pengar på att undervisa elever? Frågan fortsätter att vara en glödhet politisk fråga. I dag startar tidningen en granskning av friskolorna i Falun. Samtidigt som den kommunala skolan går på knäna, kammade friskolebolaget Academia under ett halvår hem en vinst på 55 miljoner kronor på sina fyra skolor.

Själv gick jag på en privatskola under min gymnasietid. Eftersom jag bodde på Visingsö fick jag gå gratis på Grännaskolan, ett riksinternat med ett par hundra elever som indirekt ägs av Jönköpings kommun. Vi som inte bodde på skolan kallades externater och det enda som skilde oss åt från internat, som ofta var barn till utlandssvenskar, var antalet Ralph Lauren-tröjor och en viss världsvana.

Jag brukar säga att det var tre av mina lyckligaste år. Lärarna var motiverade och kompetenta, lokalerna fräscha och eleverna hade ambitioner. Det driv och den framåtanda som präglade skolan på den tiden önskar jag att alla gymnasieelever fick uppleva.

I våras tillsatte regeringen en utredning som ska se över reglerna för hur friskolorna får ta ut vinst. Kritikerna menar att vinsten från friskolorna lätt hamnar i ägarnas fickor i stället för att återinvesteras i elevernas utbildning. För mig är frågan om friskolor och privatskolor helt okontroversiell. Jag ser inga problem med själva principen att tjäna pengar på sjukvård, skola och äldreomsorg så länge kvaliteten inte tummas på. Kruxet är bara hur staten ska se till att företagarna sköter sig.

Skolan har ett tydligt samhällsuppdrag som aldrig får misskötas. Genomtänkta restriktioner, höga krav på huvudmännen och ständiga kvalitetskontroller borde vara självklarheter för såväl friskolor som kommunala skolor. Det finns också sätt att förhindra att friskolorna simulerar bra studieresultat för att locka till sig elever. Centern och Folkpartiets förslag om att återinföra en studentexamen, som kontrolleras av externa moderatorer, borde minska risken för betygsinflation.

Att eleverna väljer bort den kommunala skolan säger något. Men vad? I stället för att snöa in på vilken ägandeform en skola har, borde debatten handla om vad friskolorna har som inte andra skolor har. Och varför de lyckas gå med vinst medan den kommunala skolan går back.

Lämna en kommentar