Fotboll

Inlagd: 13 oktober, 2012 av Rolf

Temledare för svensk fotboll

Ledarskap i fotboll betyder att man måste bygga laget bakifrån. Det är så Sverige alltid har gjort när det gäller i fotboll. En stabil defensiv, sedan någon längst fram som kan göra det lilla extra, som Zlatan. Men var finns strategin och spelet idag? I Sveriges match mot Kazakstan fick vi se fotboll av bedrövligt slag. Berättigade buanden och visslingar blandades med några närmast hånfulla applåder från Swedbank Stadions fullsatta läktare. Aldrig har man upplevt något liknande i en tävlingslandskamp på hemmaplan. Ett team behöver en teamledare som kan ledarskap– har Sverige det idag?

En ofta framförd tes är att idrottsstjärnor ska sluta när de står på toppen. Men är det trams. Gränsen sätter de själva. Viktigast är bra ledarskap och att de slipper förödmjukande petning, får schavottera, löpa gatlopp. Att hoppas på förnuftig behandling från Erik Hamréns sida känns idag fåfängt. Laguttagningen i EM i fotboll och till gårdagens VM-kval visade att förbundskaptenen, tillika teamledare, saknar känslan, både för kvalité spelstrategi och ibland humanitet. Men efter den senaste tidens händelser tycks allt fler kritiker visat att Hamrén saknar någonting. Det avslöjar också ett snabbt svalnande förtroende för kapten Hamrén.

Den positive sökaren kan förstås glädja sig åt sex erövrade poäng. Det är ingen självklarhet ens mot lågt rankade länder som Kazakstan Färöarna. Det riktigt allvarliga är att Sverige just nu har långt till en lösning på flera problem. Vad fyrbackslinjen går för fick man inga svar på vare sig igår eller nu mot ännu svagare motståndare tidigare i höstas. Mittfältet var tamt, andefattigt och obalanserat rakt igenom. Misstanken är att teamledare Erik Hamrén famlar i blindo i sitt ledarskap, och nästan lika gärna kan lotta fram uppställningen där.

Sverige vann mot Färöarna med 2-1. Hemmalaget tog ledningen i den andra halvleken, innan Hamréns landslag lyckades vända genom mål av Alexander Kacaniklic och superstjärna Zlatan Ibrahimovic. Men precis som i tidigare matcher – bland annat mot Kina och Kazakstan – övertygade inte Sverige spelmässigt i fotboll. Det var tur att Zlatan var med. Han skapar allt i första och han är inblandad i båda målen i andra.

Hamréns ledarskap och som teamledare var inte mycket att hurra för. Sedan fattar man inte bytet i andra halvlek, att man tar ut Kim Källström. Man ska naturligtvis plocka ut Wernbloom. Nu är han visserligen inblandad i 2-1-målet. Men Kim hotar alltid med sin vänsterfot och Wernbloom, som har ett gult kort, spelar alltid på gränsen. Därför har man svårt att förstå det bytet.

Sedan är vi inte bra på fasta situationer. Wernbloom hoppar in i Jonas Olsson, så att fotbollen dimper ned. Det verkar inte vara ordning på de fasta situationerna. Det hade vi problem med redan i EM. Det ska mycket till om vi ska kunna rubba Tyskland med det darriga försvarsspelet. Här har Hamrén som teamledare något som han måste ta tag i inom svensk fotboll.

Många menar att förbundskapten Erik Hamrén skulle behöva stöd i ledarstaben med fotbollens ledarskap. Just nu finns ingen uttalad assisterande tränare, med Marcus Allbäck som spelarnas chef, så finns utrymme för att ta in en tränare till. Det skulle inte vara helt fel. Varför inte ta in Hasse Backe som assisterande teamledare? Det vore någon att ha bredvid sig, som har varit med länge och vet och kan mycket om fotboll. Det skulle ge en viss trygghet. Hasse Backe har varit med så pass länge och på en hög nivå i fotbollens ledarskap. Det skulle inte vara fel. Det skulle faktiskt behövas.

Kritikstormen mot landslagets teamledare tilltar efter dessa plattmatcher. Man måste ta ut rätt lag i fotboll. Och vi är inte tillräckligt starka. Sverige har svårt att dominera och styra spelet. Det har vi alltid haft. Sverige har alltid varit bättre på att slå ur underläge. Erik Hamrén har ju försökt ändra på det, men det har inte synts så mycket än. Hamrén som teamledare är lite överoptimistisk när det kommer till kunnandet hos våra spelare. Alltså man måste bygga laget bakifrån. Det är så vi alltid har gjort. Först stabil defensiv, sedan några spelare längst fram som kan göra det lilla extra. Det är ledarskap i fotboll.

Lämna en kommentar