Retorik

Inlagd: 23 september, 2012 av Rolf

Retorik och argumentationsteknik på hög nivå

Retorik i allmänhetens tjänst. Borgarrådet i Stockholm inledde häromdagen debatten med bästa möjliga retorik inför en fullständigt fullsatt åhörarläktare. Det är mycket länge sedan i stadens historia det satt mer än någon enstaka stockholmare, då ofta en uteliggare, på läktaren vid stadsfullmäktiges offentliga möten. Ännu längre tillbaka i tiden det var en ringlande kö utanför fullmäktigesalens riktiga kammare.

Att inte vilja fatta beslut, att skjuta upp och utreda vidare, det är att inte ta ansvar, sade borgarådet med sin bästa retorik. Det är sant. Så redan där, efter bara några minuter, blev åhörarna uppläxa av stadfullmäktiges ordförande. Argumentationstekniken hade var lyckad. Buanden från läkraren är inte tillåtna i Sverige. Tur är väl det. Nu var det alldelens knäpptyst från åhörarna – men också lite avslaget i fullmäktigesalens två talarstolar. Den förväntade glödheta och högljudda debatten med argumentationsteknik uteblev, de flesta argument var redan sagda och hörda. Det blev efter hand stundtals mycket glest i ledamöternas bänkrader och även mer tunnsått på läktaren.

En mycket svag men samlad opposition sade nej genom en dålig argumentationsteknik till den nya detaljplanen och yrkade på återremiss. Finansborgarrådet var påtagligt arg och irriterad över att även Socialdemokraterna och Miljöpartiet nu sa nej. Vi måste öka avbördningen av Mälaren var dagens ord i den för dagen gällande ämnet och med modern retorik. Oppositionsborgarrådet kontrade i sin retorik med att tala om miljardrullningen i projektet och skrek högt: – Det finns ingen kalkyl. Bara att modifiera det vinnande förslaget har kostat ungefär 500 miljoner kronor, sade hon. Den drygt tre timmar långa debatten handlade en hel del om analys av ny argumentationsteknik, vem som hade ändrat sig mest och när och vem som hade sagt vad och varför och vid vilken tidpunkt. Med tre rösters övervikt antogs detaljplanen över slussområdet tack vare inlärd retorik.

Retorik – ledamöter som kan konsten att övertyga – det finns det gått om bland slussens alla aktörer. Aktivisterna: Inför det stora belutet hade ryktats om 15 000 demonstranter, de så kallade aktivisterna. Så blev det nu inte riktigt, men det hundratal som slöt upp gjorde en stark insats med facklor och talkörer i modern argumentationsteknik och med nyskrivet material. Den befarade huliganismen uteblev också efter en skarp tillsägelse med hot om utslängning från presidiet. Men även predikanten var med – riktig retorik fick man höra. Du vet att det finns en alternativ karriärväg inom pingstkyrkan: Lär dig tala som en präst: Mina vänner! En historisk dag! Vi har lyssnat! Vi har tagit bort hus! Vi avstår intäkter! Halleluja!

När prästen plötsligt tog med sig en gatstensliknande föremål upp i talarstolen blev det först konstig stämning, men salen andades ut när det visade sig att det var en betongklump som skulle symbolisera Slussens förfall och inte en ny politisk argumentationsteknik. Slutet på mötet – uppstod retorik på hög nivå. När alliansens förslag till slut och efter viss förvirring röstades igenom med siffrorna 21-20 höll salen andan och höll sig för skratt. Skulle nu helvetet braka löst nu? Det gjorde det inte.

Ett gäng på den halva åhörarläktare som orkat sig kvar genom alla repliker och kontrarepliker höll uppgivet upp ett rött plaket. Slutsatsen är: Misslyckad argumentationsteknik och naiv retorik. Nya Slussens argaste motståndare gatugitarristernas fack sökte i sista stund en kompromiss. Lyssna på Lasse Berghagen, sade han, och drog sedan texten till ”Stockholm vid Mälarens strand”, som kan just vara Lasse Berghagens text under allsången på skansen.

Retorikkurs

Retorik

Lämna en kommentar